Sosyal Medya

Güncel

R4BIA… Doğuşu, anlamı ve etkisi

“Çünkü Rabiatül Adavviye meydanındayız. Rabia dördüncü demek. Bu da dört. Hem biz darbecilerle, onu destekleyenlerle aynı işareti yapamayız. Bizim yeni bir şey yapmamız lazım” dedi o genç adam.



Kemal Öztürk - Yeni Şafak

Yine bir Ramazan gecesiydi. 5 AÄŸustos 2013. Kahire’de Rabiatül Adaviyye meydanında, bir milyondan fazla insan darbeyi protesto gösterisi düzenliyordu. Firavunlar döneminden bu yana, Mısır halkı ilk kez kendi iradeleriyle bir lider seçmiÅŸ, bir yıl geçmeden, askeri bir darbeyle Mursi’yi tutuklamışlardı.

Mısır halkı bunu protesto ediyordu.

Her gece o meydanda kalıyorlardı. Bir milyon insan iftar açıyor, yüz binden fazla insan gece orada yatıyordu.

Tüm dünyaya darbeye karşı Mısır halkının nasıl direndiğini gösteriyorlardı. Anadolu Ajansı, dünya medyasının ambargo koyduğu bu direnişi dünyaya ilk duyuran olmuş ve meydanı ilgi merkezi yapmıştı.

DARBEYE Ä°SYAN Ä°ÅžARETÄ°NÄ°N DOÄžUÅžU

İşte bu yüzden Rabia meydanına gittiğimde, ajansın adını duyan herkes bizi misafir etmek, ikramda bulunmak istiyordu.

Seyyide Zeynebiye mahallesi gençlerinin kurduğu çadıra girdik. Evlerinden getirdikleri yiyeceklerle beraber iftar yaptık. Sonra da sohbete geçtik. Hepsi AA ekibiyle fotoğraf çektirmek istiyordu. Fotoğraf çektirenlerden biri, iki parmağı ile zafer işareti yapınca, bir diğeri itiraz etti:

“O iÅŸareti Tahrir meydanında darbeci Sisi’yi destekleyenler kullanıyor, artık bunu kullanamayız” dedi.

“Peki ne yapacağız?” diye sordu diÄŸeri.

O genç de eliyle bir iÅŸaret yapmaya çalıştı ve sonunda dört parmağı ile bugünkü Rabia iÅŸaretini yaptı. “Ä°ÅŸte bunu yapalım” dedi. Herkes güldü ama benimsedi. Benim çok dikkatimi çekti.“Neden öyle yapacaksınız? dedim.

“Çünkü Rabiatül Adavviye meydanındayız. Rabia dördüncü demek. Bu da dört. Hem biz darbecilerle, onu destekleyenlerle aynı iÅŸareti yapamayız. Bizim yeni bir ÅŸey yapmamız lazım” dedi o genç adam.

Ve, 5 AÄŸustos 2013 saat 20.38’de, Rabia Meydanında, adını bilmediÄŸim Mısırlı o gençlerle çektirdiÄŸimiz fotoÄŸrafta, dünyada ilk defa Rabia iÅŸareti görülmüş oldu.

Ä°ÅžARETÄ°N DÃœNYAYA YAYILMASI

Bir hafta sonra Türkiye’ye döndüğümüzde bu iÅŸaretin hikayesini haber yapmaya karar verdik. Ancak elimizdeki fotolar yetersizdi. Kahire Muhabiri Kemal Firik tekrar meydana gitti ve on binlerce insana aynı anda bu iÅŸareti yaptırdı. Çok sayıda fotoÄŸraf ve video çekti.

FotoÄŸraflarının çekildiÄŸi 14 AÄŸustos saat 01.05’ten, 5 saat sonra Mısır ordusu, zırhlı araçlarla o meydana girdi. Bizim iftar yaptığımız çadır da dahil, her yeri yakıp yıktılar. Binlerce insan öldürüldü.

Kanlı müdahale sürecinde biz Rabia iÅŸaretini unuttuk. 2 gün sonra birden aklımıza o iÅŸaret geldi. Kemal Firik Kahire’de fotoÄŸraf ve videoları buldu.

‘Darbe karşıtlarının özgürlük sembolü” baÅŸlığı ile Rabia iÅŸaretinin hikayesini ilk defa 16 AÄŸustos 2013, Saat 14.07 haber olarak yayınladık. Daha sonra haber 6 dilde ayrıca yayınlandı.

Görseller ve haber büyük ilgi gördü. Ä°stanbul’da çeÅŸitli ajanslar, bu iÅŸaretin grafiÄŸini çizdi ve sosyal medyada yaydı. Bunların içinde bugün kullanılan sarı renkli grafik çok tutuldu. Bunun da haberini yaptık. Sonunda tüm dünyaya yayılmaya baÅŸladı. Mısır’daki darbeye karşı olan herkes bu iÅŸareti ve sembolü kullandı.

O tarihte BaÅŸbakan olan ErdoÄŸan, Bursa’da bir açılış esnasında Mısır’daki darbeyi eleÅŸtirdi ve Rabia iÅŸareti yaptı. Ä°lk kez bir siyasi liderin Rabia iÅŸareti yaptığı bu fotoÄŸrafı yayınladığımızda, tüm dünyada iÅŸaret bir anda ilgi odağı oldu. El Cezire bir hafta içinde Yüz Milyon insanın bu iÅŸareti sosyal medyada kullandığını duyurdu.

İşte R4BİA işareti böyle doğdu.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

BU Ä°ÅžARETÄ°N ANLAMI NEDÄ°R, KÄ°ME AÄ°TTÄ°R?

Bu işareti yapan o genci sonradan aradık ama bulamadık. Sanırım şehit olmuştu o gece.

Bu gençlerin İhvan hareketinden olup, olmadığı belli değildi. Ancak darbe karşıtı, özgürlük yanlısı oldukları kesindi.

Ä°ÅŸareti bulan gençler, ‘darbe taraftarlarıyla, özgürlük yanlılarının ayrışması için bu iÅŸareti yapmalıyız’ demiÅŸlerdi.

Rabia iÅŸareti, Ä°hvan’ı Müslimin’in iÅŸareti deÄŸildi. Ä°hvan da bu iÅŸareti herkes gibi sonradan öğrendi.

Darbeye karşı duyulan tepki sonucu, iÅŸaret Mısır’da doÄŸmuÅŸ, Türkiye’deki darbe karşıtları tarafından tanıtılmış ve tüm dünyadaki darbe karşıtları tarafından kullanılmıştı.

Rabia iÅŸareti, darbecileri öylesine rahatsız etti ki, Mısır’da bu iÅŸareti yapmak yasaklandı ve yapanlar hapse atıldı. Ardından Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt’te de yasaklandı.

Mısır’daki darbeden bir hafta sonra, R4BÄ°A iÅŸaretini anlatan üç dilde bir site kuruldu ve Rabia şöyle tarif edildi:

“R4BÄ°A, bir özgürlük sembolüdür.

R4BİA, yeni bir dünyanın kuruluş müjdesidir.

R4BİA, adalet, özgürlük ve merhamet demektir.

R4BİA, çürümüş Batı değerleri yerine, herkes için adalettir.

R4BİA, katliamı destekleyen münafıkların sonudur

R4BÄ°A, birliktir, beraberliktir, kardeÅŸliktir

R4BÄ°A, yeni bir dünyadır.”

Sembol, sadece batı dünyasına değil, darbeye destek olan İslam ülkelerine yönelik bir başkaldırının da sembolü oldu.

Bu yüzden iÅŸareti sadece yasaklamakla kalmadılar, onun ‘terörizm sembolü’ olduÄŸunu iddia ederek kötülediler ve yayılmasına engel olmaya çalıştılar. Avrupa medyası iÅŸaretin özgürlük ve adalet isteyen insanlar tarafından bulunduÄŸunu hiçbir zaman haber yapmadı.

Dünya liderleri arasında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işareti ısrarla kullandı.

Dünyada bu iÅŸareti yasaklayan, Suud, BAE, Bahreyn ve Kuveyt liderlerine, Türkiye’de ana muhalefet lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu katıldı ve ErdoÄŸan’ın bu iÅŸareti kullanmamasını istedi.

Rabia işaretinin doğuşuna şahitlik yapanlardan biri olarak, tarihe kaydolması için bu notu buraya düşüyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.